Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2013 15:52 - За протестите – или как ме изгубиха „красивите и интелигентните“.
Автор: politik Категория: Политика   
Прочетен: 2334 Коментари: 5 Гласове:
13

Последна промяна: 25.06.2013 15:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Може би е много добра тема за започване на блог. Всички говорят за протестите. Това е актуално в момента в България. Но нека започнем от начало...

Когато чух за Делян Пеевски побеснях. Не ме интересуваше нито защо, нито кой го е избрал. Първата ми работа беше да се запиша в групата за протеста във фейсбук. Бях един от 80-те хиляди, които се събраха за няколко часа. В 6 часа вече гордо крачех заедно с още хиляди хора по жълтите павета.

Смятам че протестирането е неотменна част от демокрацията. Едва ли има нация, която е толкова добре във всички аспекти, че все да не се намери някой да протестира за нещо. И това е съвсем нормално. Пристигаха объркани съобщения, подкрепа, колебание и в крайна сметка назначението на Делян Пеевски се отмени. Тогава започна да ми прави впечатление, че някак „удобно“ се появиха още „компроментиращи“ факти, които да подклаждат протестното настроение. Но нека се върнем на „красивите и интелигентните“. Мисля, че това определние дойде от един посредствен (поне според моето мнение) писател. Ок – в това няма нищо лошо. Но още на първия ден от простеста, някак си ми беше много трудно да свържа интелигентно и красиво с това което виждах и чувах – „червени боклуци“, „турци сте“, а в по-късните дни и „не съм платен, мразя ви безплатно“. Не знам в кой свят се нарича интелигентно да наричаш когото и да е друг човек „боклук“, особено като се има предвид че за БСП са гласували малко под милион души. Да излезеш с лозунг, че тези хора, твои сънародници са „ червени боклуци“ по никакъв начин не ми е интелигетно. Разбирам посланието на „не съм платен, мразя ви безплатно“, но омразата не е нещо градивно и нещо което да мога да причисля към „интелигентно“. Но от всичко най-голямо впечатление ми направи не-толерантността на протеста, към някой усмелил се да има противоположно на тях мнение. Всеки човек неодобряващ, несъгласен или по какъвто и да е начин неучастващ в тези протести бе заклеймен като „ комунист“, „червен боклук“. Като пример мога да посоча една снимка, която стана много коментирана напоследък във фейсбук – част от протеста минава покрай една маса, на която хора вечерят. Над 50 % от коментарите бяха толкова просташки и негативни, че дори не смятам да публикувам. Силно ме впечатли „ Толкова ли нямат мозък, трябваше поне да станат и да ни ръкопляскат, че протестираме“ (цитат по памет). Това говори за толкова голяма не-толерантност, толкова въпиющо неразбиране на чуждо мнение и гледна точка, че за пореден път ще кажа – това за мене е анти-интелигентност.

Делян Пеевски бе махнат, но протестите продължават. Защо? Протестиращите искат промяна, искат нещо ново, искат свежи хора, необременени от скандали и връзки с мафиите, искат една утопия. Искат оставка на правителството и нови избори. За съжаление излиза, че голяма част от тези хора но осъзнават факта, че дори да има нови избори, те отново няма да бъдат представени в парламента, както са и сега. Твърди се, че основната маса на простеста са избиратели на вехти и полу-разпаднали се партии като СДС и ДСБ, примесени с тук-таме някой ГЕРБер дошъл да вика „червени боклуци“ и засрамено мълчащ, когато се надига глас и срещу неговия вожд ББ. Когато бъдат попитани какво искат, неизменният отговор е „Оставка на правителството“. Ако бъдат попитани обаче кой искат да е следващия премиер, всички мълчат. Най много да се чуе едно „Ми някой нов“ – като че ли премиерите, политиците и партиите не идват от нашия свят, а от време на време някой пуска по един с парашут от небето. И НДСВ и ГЕРБ бяха нови. Видяхме какво се случи с държавата по тяхно време. Дали просто някой нов ни трябва или нещо друго?

Протест за оставка на правителството, няколко седмици след ПРЕДСРОЧНИ парламентарни избори аз лично не съм чувал да е имало някъде по света до сега. Чуват се възгласи „ ако трябва и следващите ще свалим“. Явно никой тук в момента не се интересува от дреболии като енергетика, икономика, чуждестранни инвестиции. В положението в което беше страната след управлението на ГЕРБ стабилността е приоритет номер 1 за всички нас. Сваляне и качване на правителства, раздухване на скандали и проблеми, фалшиви пропаганди, не само ще отблъснат инвестиции, а ще накарт и тези които в момента са тук да преосмислят пребиваването си. Тъй като енергетиката е в пълен колапс, са нужни спешни мерки. Когато в Гърция стотици хиляди граждани, по различни данни 300 или 400 000 заляха улиците в продължение на месеци – правителството не само не подаде оставка, а прокара докрай изключително непопулярните си икономически мерки. И това е само един пример.

Протестът е начин да изразяваш себе си, начин да изложиш проблемите си и да бъдеш чут.

Но понякога красотата и интелигентността ми идват в повече.

П.П. Не съм платен, пиша ви безплатно.




Гласувай:
13


Вълнообразно


Следващ постинг

1. theeconomist - Прав си
25.06.2013 16:06
това са клонинги на зомбита, които не виждат по далече от....хонорара си!:-)))
цитирай
2. ok3223 - Какви интелигенти?
25.06.2013 16:35
Та поне 80% са платени лумпени и герб активисти, останалите са чиновници назначени от герб, а те са много стотици по министерства и ведомства, и по безбройните агенции, треперещи за топлите си местенца.
От кога чиновниците станаха интелектуалният елит на България ...
цитирай
3. kass - politik
26.06.2013 16:07
колко жалко наистина, народът си играе на зарове със собствената си съдба... Неориентиран, неинформиран и подвластен на нисши емоции сам е тръгнал към своята гибел. Но всяко страдание учи, дано се научим...
цитирай
4. chara - Браво! Добро начало за блог!
26.06.2013 23:15
И добре дошъл в това пространство!
:)
цитирай
5. novaposoka - novaposoka
07.07.2013 07:40
И до момента се колебая относно това, коя е правилната позиция във връзка с исканията за оставка. Струва ми се обаче, че твоят "дебют" в блога рисува реалистичната картина на "народното" недоволство. Но това не е народът, който бедства и живее в условията на концлагер. Народът ни беше богат - притежаваше огромна материално-техническа база, която единодушно по план, всички боклуци /не само червените/, хищно разграбиха. Именно лозунгите срещу "червените боклуци" подсказват, че борбата се води за смяна на боклуците във властта - червени със сини, "леви" със десни /Поставям леви в кавички, защото такива в България няма/.
В подкрепа на моето съмнение е гладуването на един "дисидент". Когато го попитаха на какво се надява, той изрази надежда за "възкресение" на някой от десните политически трупове. Това вече сме го виждали - гладуване, протести и замяна на червени със сини, в лицето на Филип Ликвидатора, Иван Продажника, безличния "позитивен" цар и "харизматичния" ББ. Резултати никакви. От тази въртележка на човек му се завива свят и не може да разбере къде се намира, какво да иска, и как да постигне своите искания.
Това което народът не вижда е, че червени и сини работят в синхрон. Народът не вижда, че "революцията" през 1997 г. беше театър, с главни герои червени и сини. Червените имаха абсолютна власт, но не я желаеха. Устроиха номер на своя водач, изкараха го виновен, и сдадоха властта, за да останат в сянка и да крадат незабелязано. Така всичките главни герои бяха доволни от своите роли. Всички крадяха, продаваха, разпределяха народната собственост, за да я превърнат в "свята" и неприкосновена. Материалното производство беше сведено до нула, а производството на капиталисти процъфтяваше. Как да бъдат наречени тези "артисти" - боклуци или безумци. Може би второто е по-точно. Българският тълковен речник дава определение на безумен -"луд, ненормален, побъркан, крайно безразсъден". Излиза че интелигентите са прави, дори има какво да прибавят към понятието "боклуци".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: politik
Категория: Политика
Прочетен: 14134
Постинги: 2
Коментари: 5
Гласове: 21
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930